Rotterdam The Hague Airport: Autipas en Squease drukvest

Rotterdam-The-Hague-AirportVoor mensen met autisme is altijd extra spannend om op reis te gaan en zeker om te gaan vliegen, bijvoorbeeld voor het eerst. Sinds aantal jaren heeft de NVA (Nederlands Vereniging voor Autisme) een pasje geïntroduceerd en bij diverse instellingen uitleg gegeven over de pas. Sommige accepteren de Autipas en sommige accepteren de Autipas niet. Of ze hebben bepaalde reglementen voor bijvoorbeeld voor een doktersverklaring.

Wanneer uw zoon/dochter met een autistische stoornis voor het eerst gaat vliegen bijvoorbeeld via Rotterdam The Hague Airport is het handig wat u kunt doen om voor uw zoon/dochter zo prikkelarm en zo stress verminderd de vakantie te beginnen. U heeft bijvoorbeeld een Autipas en een drukvest van Squease. Maar wat zijn precies de regels? Tot heden is er niet erg veel duidelijkheid wat wel en niet kan en wat precies de regels zijn.

Ik (Bas) heb sinds enkele weken contact met Rotterdam The Hague Airport met de vraag over hun acceptatie van de Autipas en de drukvest van Squease en welke regels hun hanteren. Mijn doelstelling was eigenlijk dat ik een einde wil maken aan de onduidelijkheid voor u als ouder/verzorger, maar ook voor mensen met autisme spectrum stoornis (ASS), in het algemeen.

 

Ik heb hieronder een mail gekregen en geplaatst van de persvoorlichter van Rotterdam The Hague Airport te Rotterdam:

Logo_squease_blueOm te beginnen het Squeasevest.

Squeasevest dragers mogen hun vest aanhouden tot aan de securitycheck. Daar zal security de drager van het vest verzoeken om het vest tijdelijk (enkele minuten) uit te doen, zodat zij het vest kunnen checken. En de verdere securitycontrole kunnen uitvoeren.

Daarna mag het vest gewoon weer worden aangetrokken naar en in het vliegtuig.

autipas_250x166En dan nu de Autipas, een heel mooi initiatief maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Wat wel tot de mogelijkheden behoort is dat voordat men op reis gaat contact opneemt met onze afdeling Security.

Dat kan via de volgende link

http://www.rotterdamthehagueairport.nl/algemeen-contact-formulier/

Graag daar aangeven, om welke personen datum/vlucht en bijzonderheden het gaat.

Dit wordt dan via dit formulier doorgestuurd naar onze afdeling Security.

Op deze manier kan de informatie worden meegenomen in de operationele briefing van Security.

En kan er aandacht aan worden gegeven.

Ik wil Rotterdam The Hague Airport heel erg bedanken voor hun reactie op mijn vragen over het Squease drukvest en de Autipas. – Bas